Ett bostadslån är ett lån för att finansiera ett köp av en bostad. Det är ett av de vanligaste lånen som finns, i princip alla som bor i en bostadsrätt har idag ett bostadslån i varierande omfattning.

Planerar du att köpa en bostad?

Har man planer på att köpa sig en ny bostad, grundrenovera eller köpa sig ett  fritidshus kan man ansöka om ett bostadslån, och i regel brukar man även få ett sådant beviljat. Många olika bolag erbjuder bostadslån, vilket innebär att de kan skilja sig  åt. En god idé är då att titta runt bland olika bolag innan man bestämmer sig för  det bolag som erbjuder det bästa avtalet i förhållande till ens enga önskemål och  förutsättningar.

Precis som vid ett andra lån görs det en kreditupplysning på den som ansöker om ett bostadslån. För att få sin ansökan om bostadslån beviljad måste man godkännas i en kreditupplysning. Det får inte finnas några betalningsanmärkningar, man måste ha  en fast anställning som ger en viss inkomst. För att öka chansen till att få sitt lån beviljat kan man be någon att ställa upp som borgensman, och då måste även han eller  hon genomgå en kreditprövning.

När man har tecknat ett bostadslån och sedan ska betala tillbaka lånet ska man bestämma sig för om man vill betala tillbaka med rak amortering eller med annuitet. Vid en  rak amortering betalar man samma amorteringsbelopp vid varje tillfälle. Det i sin tur leder till att restskulden sjunker och därmed också räntan och det i sin tur leder  till att beloppen blir mindre och mindre efter varje amorteringstillfälle. Vid  en annuitetsbetalning betalar man samma summa varje gång under hela betalningsperioden.

Bolån – Låna pengar till antingen villa,hus eller fritidshus

Många säger att det kan vara fel att låna pengar. Men att ta ett bolån är det inget fel med. En bostad har nästan alltid visat sig vara en god och sund investering. Investera i ert boende.

Men för att kunna få ihop tillräckligt med pengar för att köpa ett boende så kan det vara tvungen att låna pengar. Detta görs genom ett bolån. Ett bolån är att låna pengar till antingen en villa, bostadsrätt och eller fritidshus. Förutom att ökpa själva bostaden så är det även möjligt att låna pengar via ett bolån för att renovera bostaden.

Bolån uppdelning

Det man brukar räkna på när man tittar på att köpa bostad via ett bolån så är det följande man kan låna:

Om vi har en köpeskilling på 1 miljon kronor, så brukar bankerna vilja att ni betalar en kontantinsats på 10 %, därefter så lånar man 10-20 % av resterande värde. Detta lånet kallas ett topplån Resterande delen är ett bottenlån.

Skillnaden mellan bottenlån samt topplån är att topplån skall betalas tillbaka inom en kortare tid samt räntan brukar vara något högre.

Det är även möjligt att ta bolån för att renovera benfintlig bostad.

Olika bolåneinstitut

Det finns en rad företag som erbjuder billiga bolån. Alla storbanker erbjuder bolån. Är du en bra kund för banken kan de erbjuda bra räntor. För de flesta är det dock billigare att låna via prispressare som SBAB eller ICA Banken.

Flertalet av de som säljer sina bostäder via en mäklare har även denna mäklaren för att hjälpa er att ta bolån. Men glöm inte bort att titta på alla villkor innan ni skriver på några papper

Bolån – bottenlån och topplån

När man tar ett bostadslån brukar man få låna till ett visst procent av bostadens värde. Det lånet kallas bottenlån och är förknippat med en mycket låg ränta. Behöver man låna mer pengar än vad man får genom bottenlånet krävs det oftast att man tar ett topplån. Ett topplån har betydligt högre ränta och måste betalas av snabbt.

Bottenlån

Bottenlån är den vanligaste låneformen vid köp av bostad. Ett bottenlån är ett lån där fastigheten används som säkerhet. Rätan på bottenlån brukar i regel vara lägre än på andra lån. Samt amorteringstiden för lånet är längre. Bottenlånet brukar vara på 75-80 procent utav bostadens värde. Den delen utav lånet som är mellan 75/80 till 100 procent kallas topplån. Räntan för denna del utav lånet är högre än bottenlånet samt amorteringstiden är kortare.

Topplån

Bottenlån är den delen utav lånet som täcker 75-80 procent utav värdet på fastigheten eller bostaden. Behöver ni fortfarande låna pengar för att täcka hela värdet på huset så behövs ett topplån. Det är ett lån som ges ut på 75/80 till 100 % utav värdet. Topplånet har högre ränta samt amorteringstiden är kortare. Detta då banken tar en högre risk.