När man vill köpa en ny bil brukar det ofta resultera i väldigt höga summor pengar. Pengar som man kanske inte alltid har. För att ändå kunna köpa sig den bilen man vill ha väljer många att ta ett lån. Antingen väljer man att ta lånet direkt hos  bilhandlaren eller så väljer man att gå till sin bank för att ansöka om lånet. Väljer man det senaste alternativet brukar det sluta med att man får en lägre ränta än om  man tar lånet hos bilhandlaren själv.

För att bli beviljad ett billån måste lånegivaren, alltså banken eller bilhandlaren,  granska dig som lånetagare i en kreditupplysning. För att lånet ska gå igenom och  bli beviljat krävs det vanligtvis att man är mellan 18 och 74 år gammal och har  en fast anställning som ger en viss inkomst.

Är man däremot en person som råkar ha betalningsanmärkningar av någon anledning kan  det bli svårt, nästan helt omöjligt, att få sitt billån beviljat. Andra krav som de  flesta banker brukar ställa för att lånet ska gå igenom är att summan på bilen  överstiger ett visst belopp och att bilen är köpt av en auktoriserad bilhandlare.

Hos de flesta bankerna brukar man få låna upp till 80% av bilens pris. Resterande 20% får man betala kontant eller med hjälp av en inbytesbil. Återbetalningstiden hos banker brukar vara mellan 2-6 år beroende på hur gammal bilen är.